Benoveren in Brugge

IMG 0021

Beter renoveren - BENOveren - is het concept om bestaand vastgoed futureproof te maken. We tonen graag een prachtig voorbeeld van Brugse bodem in deze woonreportage.

IMG 0022
IMG 0023

Het Vlaams woonpatrimonium telt bijna 3 miljoen woningen. De overgrote meerderheid heeft nood aan een grondige renovatie waarbij vooral een energetische renovatie. Meer dan de helft van de huizen dateert van voor 1970, toen woningen nog helemaal niet werden geïsoleerd.

De Vlaamse Overheid en diverse sectororganisaties uit de bouwwereld hebben de Renovatiepact gesloten om het Vlaams woningpatrimonium te verbeteren. De uiteindelijke ambitie is om tegen 2050 elk huis of elk appartement even energiezuinig te maken als een energetisch performante nieuwbouwwoning van vandaag. Daarom is het verstandig om te benoveren: beter renoveren. En dus hogere ambities te hebben op vlak van energieprestaties dan wettelijk verplicht is.

Het benoveren levert heel wat voordelen op: een lagere energiefactuur, meer comfort, gezonder binnenklimaat, financiële meerwaarde en het is nodig voor ons klimaat. Bovendien levert het een financiële meerwaarde op. Een gerenoveerde woning wordt duurder verkocht dan soortgelijke woningen en zeker als de woning in regel is met de energieprestatie-eisen van morgen.

Statige mix van oud en modern

Hieronder wordt een mooi voorbeeld geïllustreerd van een benovatie. Deze reportage was te vinden in het magazine BENO, editie 2020.

Deze woning heeft werkelijk alles. Een historische voorgevel, een royale inkom, veel ruimte en al evenveel potentieel, een relatief grote tuin, een garage en daarachter een privéparkeerplaats. En dat op een van de mooiste locaties in het centrum van Brugge. Toen de huidige eigenaars het huis kochten, was er nog heel veel werk aan. De eigenaars wilden dat het huis voldoet aan de energie-eisen van 2050 om al verbouwend de woning een aanzienlijke meerwaarde te geven.” Zo werd de woning energiezuinig gerenoveerd. De eigenaars besparen op hun energiefactuur en genieten elke dag van een maximum aan comfort.

De woning was van een voormalige hoofdverpleegster bij de Zwarte Zusters, die op 94-jarige leeftijd overleed. Haar broer besloot om de woning te verkopen. De woning was donker, aftands en uitgeleefd maar de ligging en dat de woning beschikt over een garage en tuin, overtuigden de eigenaars. Bij het eerste bezoek was het een absolute coup de foudre en zag het koppel meteen de vele mogelijkheden. Een groot oud huis met drie verdiepingen plus een souterrain, rustig gelegen in de Groeningewijk met een fantastisch zicht op de drie torens van Brugge. Het is een schaars goed in Brugge.”

Er was veel werk aan de winkel. Alle ramen waren nog in enkel glas, geen isolatie in de muren en de vloer, en in het souterrain een gigantische verwarmingsketel van in de jaren 70. Op het EPC stond de gebouwschil in het rood en de verwarming in donkeroranje.

De eigenaars besloten om ineens goed te renoveren met het oog op de lange termijn. Zo zorgen ze ervoor dat hun huis waardevast blijft en over 30 jaar nog voldoet aan de energie-eisen die dan zullen worden gesteld.

Op esthetisch vlak kende het huis een volledige transformatie. Wie over de drempel stapt, komt in een ruime inkomhal die dankzij de marmeren treden en de nieuwe architecturale plinten en sierlijsten opvallend statig oogt. Alle lijsten, ook die voor de indirecte verlichting, zijn gemaakt van hoogkwalitatieve kunststof en zetten het imposante van de gang extra in de verf. Enkele glasramen die vroeger als decoratief element voor de ramen stonden, kregen een nieuw leven in de deur van het toilet en in de nis die vrijkwam nadat het vals plafond was uitgebroken.

De deur naast de voordeur leidt naar de kelderverdieping, nu het bureau van de eigenares. De grote glaswand aan de achterkant maakt de ruimte veel helderder en geeft een mooi zicht naar buiten en voeling met de tuin.

Het huis had een verlaagd plafond en donkere eiken balken in de living, wat een beklemmend gevoel gaf. De balken en het verlaagd plafond zijn weggenomen en de living is nu één open, heldere ruimte. Zo werd de ruimte op slag ruim een meter hoger en kwamen er onverwacht authentieke kroonlijsten en rozetten tevoorschijn. De onverwachtse decorelementen werden gerestaureerd en geven de woning mede zijn statig karakter.

Het hoge plafond, samen met de lichtgrijs geoliede massiefhouten vloeren in verouderde Franse eik, de ruime zetel, twee grootse luchters, de fraaie schouwmantel en de inbouwcassette op gas knipogen naar het verleden en geven de living ’s avonds iets van een filmdecor. In de keuken trekken de royale lichtinval en een groot eiland met een blad in blauwe hardsteen alle aandacht.

Het koppel woont hier nu sinds september 2019. Ze zijn zich stillaan aan het innestelen. Deze zomer wordt de net aangelegde tuin aangeplant en komt er nog een metalen buitentrap, gecoat in dezelfde kleur als de profielen van de glasgevel. Het nest zelf is alvast op energetisch vlak uitstekend in orde.

Technische fiche

Architect: Bart Caestecker

Bouwschil:

  • Kelder:
    • voor- en achtergevel met 8 cm dikke platen cellulair glas
    • zijmuren met voorzetwandsysteem met 12 cm glaswol
    • vloer: nieuwe betonnen vloerplaat en purplaten van 6 cm dik
  • Alle 4 gevels geïsoleerd langs binnen met 12 cm glaswol
  • Achtergevel gelijkvloers: glasgevel met slanke thermisch onderbroken aluminium profielen met steellook
  • Achtergevel verdieping: langs buiten met pir-isolatieplaten van 5cm

Schrijnwerk:

  • Authentieke ramen zijn bewaard en aangevuld met voorzetramen met hoogrendementsglas van 1 W/m2K;
  • Achtergevel: glasgevel met slanke thermisch onderbroken aluminium profielen met steellook

Installaties:

  • Nieuwe condensatieketel op gas en thermostaten regelbaar via smartphoneapp
  • Waterontharder
  • PV-panelen en zonnecollectoren zijn niet toegelaten in de Brugse binnenstad

Dit artikel is geen vastgoedaanbod.

Bron: BENO-magazine editie 2020 van uitgever Marquiz
Fotografie: FotoMix

Terug naar overzicht