Wat zijn de daken van de toekomst?

Zonnepanelen op daken

Het dak bepaalt hoe een woning eruitziet, beschermt tegen weer en wind en voorkomt warmteverlies. Een stabiele structuur is daarbij essentieel. Het dak biedt bovendien nog meer mogelijkheden om ons wooncomfort te verhogen.

Isoleren

Warmte stijgt. Een niet geïsoleerd dak houdt de stijgende opgewekte warmte niet tegen waardoor warmte- en geldverlies het gevolg is. Een goed geïsoleerd dak voorkomt dit. Een goed geïsoleerd dak is een dak dat voldoende isolatiedikte heeft, een spouw tussen isolatie en onderdak heeft, winddicht aan de buitenzijde en lucht- en dampdicht aan de binnenzijde is, en bovendien geen aanwezige koudebruggen heeft. Een goed geïsoleerd dak helpt u niet alleen om warmte- en geldverlies te vermijden, maar ook om stookkosten te besparen en u kan genieten van een constante temperatuur in huis. Uw wooncomfort stijgt aanzienlijk.

Schermafbeelding 2020 12 06 om 14 08 35

De veronderstelling dat zonnepanelen niet zouden presteren in koude periodes is een hardnekkig misverstand. De efficiëntie van zonnepanelen is namelijk omgekeerd evenredig met hun temperatuur. Koud en zonnig tegelijk is eigenlijk ideaal.

— -

Zonnepanelen

Zonnepanelen, de oplossing om zelfvoorzienend en energiebesparend te wonen en de impact op de leefomgeving aanzienlijk te verminderen. De panelen zetten zonlicht om naar elektriciteit waardoor elektrische apparaten in huis en huisverwarming via warmtepomp op een hernieuwbare wijze hun werk doen. Het opladen van de elektrische wagen gebeurt daarnaast zeer efficiënt en schoon. Dankzij de zonnepanelen worden de fossiele brandstoffen als aardgas en stookolie uitgeschakeld. Zonnepanelen produceren vaak voldoende elektriciteit om aan het grootste deel van de gezinsbehoeften te voldoen.

De veronderstelling dat zonnepanelen niet zouden presteren in koude periodes is een hardnekkig misverstand. Ze hebben immers geen warmte nodig om energie op te wekken, wel zonlicht. Zelfs in een land als België krijgen ze dat met een gemiddelde van 1.500 zonne-uren per jaar voldoende. Uiteraard zorgen de lente en zomer voor de meeste stroom: minstens twee derde van de jaarproductie gebeurt tussen april en september. Maar dat betekent dat nog altijd een klein derde in de andere jaarhelft wordt opgewekt.

Een eerste voorwaarde is alvast dat ze niet bedekt zijn met bladeren en takjes die op je dak gevallen of gewaaid zijn. Die verwijder je dus maar beter. Een regelmatig visueel nazicht is in de gure herfst- en wintermaanden sowieso aangewezen. Wanneer je merkt dat bepaalde panelen verschoven of gebarsten zijn door het gure weer, neem je het best zo snel mogelijk contact op met de installateur. Goed om te weten: de brandverzekering van je woning dekt in principe de opgelopen schade.

En wat als je zonnepanelen binnenkort bedekt zijn met sneeuw? Gaat het om een dun laagje, dan hoef je daar niet echt wakker van te liggen: dat wordt door de panelen zelf weggesmolten. Bovendien zorgt de omliggende sneeuw mogelijk voor extra reflectie, en dus voor meer licht. Lastiger wordt het wanneer het dak van je woning bedekt is met een dik pak sneeuw: dit is sowieso nefast voor de elektriciteitsproductie. Het gebruik van een aftrekker kan je hierbij overwegen om de panelen manueel vrij te maken.

De herfst- en wintermaanden zijn niet alleen donker, maar vaak ook koud. Periodes van aanhoudende koude vormen dus geen gevaar voor de elektriciteitsproductie. Hoe lager de temperaturen, hoe beter de prestaties van je panelen. Hun efficiëntie is namelijk omgekeerd evenredig met hun temperatuur. Koud en zonnig tegelijk is eigenlijk ideaal.

Nieuwe premie
Wie na 1 januari 2021 zonnepanelen voor de productie van groene stroom op zijn dak laat plaatsen, krijgt daar van de Vlaamse regering opnieuw een financieel steuntje voor. Het premiebedrag kan oplopen tot 1.500 euro. Wie nog voor 2021 zonnepanelen laat installeren, kan kiezen of hij of zij nog gedurende 15 jaar gebruik wil maken van de terugdraaiende teller (inclusief prosumentenvergoeding) of overschakelt op het nieuwe systeem van de digitale meter.

Solar system 2939560 1920

Zonnecollectoren

Zonnecollectoren zetten zonne-energie om in warmte om het huis te verwarmen, om te douchen, af te wassen, enzovoort. De energie van de zon wordt opgevangen via een zonnecollector, waarin een vloeistof zit. Die vloeistof warmt op zijn beurt het water, dat gebruikt wordt voor het huishouden, in een voorraadvat in de technische ruimte op. Hierdoor wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare energie om het huis te verwarmen of voor sanitair warm water in plaats van vervuilende fossiele brandstoffen. Een zonneboiler verbruikt bovendien minder energie in vergelijking met traditionele boilers.

Groendak

Een tuin boven op een plat dak, in de vorm van grassen, kruiden, vetplanten of een ander soort vegetatie, heeft om esthetische redenen een positieve invloed op de levenskwaliteit. In wijken met weinig groen of buurten met veel appartementsgebouwen geven deze groene daken het gevoel van een natuurlijke omgeving. En ze hebben een positief effect op de luchtkwaliteit en de ontwikkeling van een dierlijke en plantaardige biotoop, vooral in steden.

Groendaken werken door hun lagenopbouw zowel akoestisch als thermisch isolerend. Storende geluiden van buitenaf worden gedempt en sterkte temperatuurschommelingen afgezwakt. In de zomer wordt de hitte buitengehouden, terwijl ’s winters binnenshuis warmer aanvoelt. Groendaken beschermen ook de dakdichting tegen UV-straling, waardoor de levensduur van aanzienlijk verlengd wordt. In combinatie met een regenwaterrecuperatiesysteem levert een groendak schoon herbruikbaar regenwater op, wat een besparing om uw waterfactuur opbrengt.

Door hun esthetische waarde – het dak groeit mee met de seizoenen – en de vele voordelen, zijn groendaken erg in trek. Bovendien bieden sommige gemeentes subsidies bij de aanleg. De draagstructuur en waterdichte bedekking van het dak komen in aanmerking voor een renovatiepremie.

Schermafbeelding 2020 12 06 om 14 05 24

Bron: Ik ga bouwen (David Bitoune, Roel Van Espen)
Foto’s: Ik ga bouwen

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Voorkeuren