Aflevering 4: het buitenschrijnwerk: twee bepalende keuzes I hof van egen.

202204 Aflevering 4 het buitenschrijnwerk Thumbnail website

In de vierde aflevering van hof van egen. praten we over het buitenschrijnwerk: de tweede stap naar een energiezuinige woning en dus een lagere energiefactuur. In de zoektocht naar de meest performante buitenschrijnwerk, maken we twee bepalende keuzes.

hof van egen. is onze videoreeks over vastgoed en energiezuinig wonen.

Energiezuinig wonen neemt aan belang toe en bij EGEN merken we dat veel kopers en verkopers met vragen zitten. Met de videoreeks hof van egen. willen we jou fris, scherp en inspirerend een wegwijs bieden. We brengen een strenge selectie over de belangrijkste feiten met speciaal aandacht voor vastgoed en energiezuinig wonen. Als filter op de ruis. En voor wie zich graag verdiept, voorzien we een gedetailleerd artikel dat elke aflevering ondersteunt.

We hopen met deze korte shots het verschil te maken door jou te inspireren en vooruit te helpen bij jouw vastgoedplannen.

hof van egen.
I da's futureproof vooruit

Eerst wat theorie: het isolatieniveau van ramen wort aangeduid met de U-waarde, uitgedrukt in W/m2K. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er per seconde en per vierkante meter verloren gaat langs een constructiedeel bij een temperatuurverschil van 1° C tussen binnen en buiten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter en constructiedeel isoleert. De totale U-waarde is het resultaat van de U-waarde van de aparte onderdelen. Zo bestaat een raam uit een kader met een Uf-waarde (frame) en beglazing met een Ug-waarde (glass). De Uf- en Ug-waarden vormen samen de Uw-waarde (window) die aangeeft hoe goed het volledige raam isoleert. De Uf-waarde is op haar beurt ook het resultaat van de gecombineerde isolatiewaardes van het kader en de opengaande raamvleugel. Een vast raam isoleert daarom beter dan een opengaand raam.

Om je een idee te geven van een aantal concrete U-waardes in de praktijk: voor een nieuwbouw in Vlaanderen geldt voor ramen (kader + glas, de Uw-waarde van hierboven) een maximum van 1,5 W/m2K. Voor het glas alleen ligt in alle drie de gewesten de maximaal toegestane Ug-waarde op 1,1 W/m2K. Deze waarden voor nieuwbouw (of gelijkaardig) vormen meteen ook een goede richtlijn bij renovatie.

Driedubbel glas isoleert logischerwijs beter, maar behaalt niet altijd de gewenste energieprestaties tegenover de nodige investering.

— -

De beglazing

Zowel bij nieuwbouw als bij een grondige renovatie, heb je twee mogelijkheden: dubbel hoogrendementsglas of driedubbele beglazing.

Hoogrendementsglas heeft een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van één van de glasbladen en de holte tussen de glasbladen is gevuld met en isolerend edelgas, waardoor het twee tot drie keer beter isoleert dan gewoon dubbel glas en tot vijf keer beter dan enkel glas. Drievoudig glas isoleert nog beter. Opgelet, het heeft alleen maar zin om driedubbele beglazing te plaatsen als je de rest van je bouwschil even doorgedreven isoleert. Bij nieuwbouw kan je de lat zo hoog mogelijk leggen. Bij renovaties moet je kijken wat haalbaar is. Als je de buitenmuren niet of nauwelijks kan na-isoleren, heeft drievoudig glas absoluut geen zin. Maar ook wanneer je de muren bijvoorbeeld isoleert met 11 centimeter PIR of 18 centimeter minerale wol (wat overeenkomt met een U-waarde van 0,20 W/m2K voor je muren) of als je raamroosters voorziet voor de luchttoevoer van je ventilatiesysteem C, volstaat dubbel hoogrendementsglas van 1,0 W/m2K.

Zet je echter de stap naar de passiefhuisstandaard of gelijkaardig, met bijvoorbeeld 15 centimeter PIR of 23 centimeter minerale wol als muurisolatie (je muren krijgen dan een U-waarde van 0,15 W/m2K), dan is het wel zinvol om te investeren in drievoudige beglazing.

Het bepalen van het isolatieniveau van je ramen is een taak van je architect of EPB-verslaggever. Zij weten wat nodig is om de gewenste energieprestaties te behalen en waken erover dat alle constructiedelen evenwichtig geïsoleerd zijn. Dit is ook budgettair van belang. De stap van dubbel naar drievoudig glas betekent een flinke meerkost, die je mogelijk nauwelijks terugverdient.

Pimp je beglazing
Bij het kiezen van beglazing voor je ramen, heb je de mogelijkheid om enkele extra kenmerken toe te voegen aan je wenslijst.

Heb je veel zuid- of west-georiënteerde ruimtes, dan is zonwerende beglazing mogelijk interessant. Dit is glas met een extra lage 'zontoetredingsfactor' of g-waarde (uitgedrukt in procent). Hoe lager de g-waarde, hoe minder zonnewarmte er door het glas naar binnen dringt. Zonwerend glas kan dus interessant zijn om oververhitting te voorkomen in woningen met grote glaspartijen, maar als je de mogelijkheid hebt om met externe zonwering te werken, zoals screens, rolluiken of lamellen, moet je dat toch samen met je architect of EBP-adviseur bekijken. Wel twee aandachtspunten hierbij: een lagere zontoetredingsfactor betekent ook dat er minder licht in huis binnenkomt. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je tijdens de wintermaanden minder zal profiteren van aangename zonnewarmte.

Bouw of renoveer je langs en drukke weg, in een uitgaansbuurt of in de buurt van een spoorlijn? Met akoestisch isolerend glas zorg je voor en goede nachtrust. De akoestisch isolerende eigenschappen van beglazing kunnen worden verbeterd door glasbladen van verschillende diktes te combineren, de zogenaamde 'asymmetrische glasopbouw’: bijvoorbeeld één glaspaneel van 4 millimeter en één van 6 millimeter dik (bestaande uit twee glasbladen van 3 millimeter met een of meerdere akoestisch isolerende folie(s) ertussen) in de plaats van twee panelen van 4 millimeter. Denk er wel aan dat akoestische oplossingen de ramen zwaarder maken en soms ook ten koste gaan van de thermisch isolerende prestaties, bijvoorbeeld als de isolerende gasvulling smaller wordt om plaats te maken voor het akoestische glas. Iets om samen met de ramenfabrikant te bekijken.

Hof van egen_buitenschrijnwerk_ramen_isoleren_beglazing_raamprofielen_bouwen en verbouwen_renovatie_energiezuinig_EGEN

De raamprofielen

Als materiaal voor de raamprofielen zijn hout, aluminium en PVC de belangrijkste opties. Het verschil zit vooral in de prijs, het uitzicht en de technische kenmerken eerder dan in hun isolerende capaciteiten. In de keuze voor het materiaal van de raamprofielen zullen het gewenste uitzicht en het budget een grotere rol spelen dan de isolatiewaarde. Die is tegenwoordig voor elk materiaal gegarandeerd. Maar wie bijvoorbeeld op zoek is naar grote raampartijen met superslanke profielen, zal eerder zijn gading vinden bij aluminium dan bij PVC of hout.

PVC
PVC is de meest budgetvriendelijke oplossing, tot 20 procent goedkoper dan aluminium of hout. Maar je bent ook wat beperkter qua mogelijkheden. PVC is namelijk minder sterk, waardoor echt grote raampartijen niet tot de mogelijkheden behoren. In de versterkte uitvoering is een overspanning van 5 meter zowat het maximum haalbare. Maar als je bijvoorbeeld een bestaande woning renoveert en daarbij de ramen vervangt zonder de raamopeningen te wijzigen, is PVC wel de meest prijsvriendelijke optie. Het isolatieniveau wordt, net als bij aluminium, opgedreven door de profielen te voorzien van luchtdichte kamers. Hoe meer kamers, hoe beter het profiel isoleert.

Aluminium
Aluminium raamprofielen bieden naast hun strakke uitzicht een aantal praktische en technische voordelen. Net als PVC hoef je er nauwelijks naar om te kijken op het vlak van onderhoud. Maar ze zijn wel stijver en stabieler. Daardoor zijn hoge en brede raampartijen mogelijk. Voor een nieuwbouw of renovatie met een opengewerkte achtergevel in glas, eventueel in combinatie met een schuifraam, is aluminium ideaal. Ook qua isolatie is nagenoeg alles mogelijk, terwijl aluminium, in tegenstelling tot hout en PVC, eigenlijk niet goed uit zichzelf isoleert. Dit lossen fabrikanten op door de profielen te verdelen in verschillende luchtdichte kamers en gebruik te maken van isolerende strips en eventuele bijkomende schuimisolatie.

Hout
Hout wordt in hedendaagse bouw- en renovatieprojecten minder gebruikt dan PVC of aluminium. Niettemin zijn houten ramen absoluut het overwegen waard. Niet alleen omwille van hun authentieke karakter, maar ook voor hun uitstekende prestaties op het vlak van isolatie en luchtdichtheid. Hout is van nature namelijk een goed isolerend materiaal. Wat het onderhoud betreft, is een nuance op zijn plaats: moderne houten ramen hoef je pas na tien jaar opnieuw te verven. Bovendien zijn er ook alternatieven waarbij je de houten profielen aan de buitenzijde laat bekleden met aluminium. Zo heb je binnen het uitzicht van hout en de duurzaamheid van aluminium aan de buitenzijde. Voor de volledigheid geven we nog mee dat er ook stalen raamprofielen bestaan. Het gaat om zeer sterke profielen die ook bij grote overspanningen nog zeer slank zijn. Maar ze zijn duurder en het aanbod op de markt is kleiner.

Extra
De isolatiewaarde van glas is vandaag beter dan die van de profielen. Opengaande vleugels, onderverdelingen in het glas, ... hebben dus een negatieve impact op de totale isolatiewaarde van een raam. Dat is de reden waarom de onderverdelingen tegenwoordig vaak op de buitenkant van het glas worden bevestigd.

Premies

Ook de premies voor het vervangen van je ramen of beglazing hangen samen met maximale U-waardes. Werd je woning voor 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet, dan krijg je in Vlaanderen sinds dit jaar een premie van 8 euro per vierkante meter voor het vervangen van je ramen, tenminste als de Ug-waarde van het glas niet hoger is dan 1,0 W/m2K. Merk op dat je voor het verkrijgen van de premie dus zelfs nog een tikkeltje beter moet doen dan de maximaal toegestane Ug-waarde van 1,1 W/m2k bij nieuwbouw. Voor nieuwbouw zijn er momenteel geen specifieke premies voor de ramen of beglazing.

Meer vragen of advies nodig?

EGEN helpt jou graag verder. Stuur gerust jouw vraag en EGEN helpt jou met het vinden van een oplossing.

EGEN | futureproof wonen - jouw vastgoedmakelaar voor zorgeloos kopen en verkopen van jouw energiezuinige woning. Laten we elkaar ontmoeten voor een goed gesprek en/of een vrijblijvende waardebepaling.

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Voorkeuren