Aflevering 6, 7 & 8: tips om energie te besparen I hof van egen.

202208 Aflevering 8 tips voor lagere energiefactuur thumbnail website

De energiefactuur stijgt. In de zesde, zevende en achtste aflevering van hof van egen. vertellen we dat we door enkele eenvoudige ingrepen en wat aanpassingen in ons gedrag, we al heel wat resultaten kunnen boeken. Kleine lifehacks die snel toegepast kunnen worden om enkele tientallen euro's te besparen.

Tip 1

Het is belangrijk de ruimtes in de woning goed te ventileren om de binnenlucht gezond te houden. Laat onnodig warmte ontsnappen tijdens het natuurlijk verluchten door de ramen open te zetten. Het is beter om de ramen een kwartiertje volledig open te zetten, dan de ganse dag op een kiertje.

Als je enige tijd de woning verlaat, kan je de verwarming op enkele graden lager zetten, bijvoorbeeld op 18°C. Dat zal een pak schelen op de energiefactuur. Je hebt graag een warm huis wanneer je thuis komt. Tegenwoordig zijn er heel wat systemen om de verwarming te regelen via de smartphone zonder dat je domotica nodig hebt. Of je kan een tijdsschema instellen op je thermostaat.

Denk eraan om de lampen te doven bij het verlaten van de ruimtes, ook al is dit maar voor even. Sluit ook altijd de deuren van de verwarmde ruimtes, zodat geen warmte verloren gaat.

Op de plekken waar het licht heel vaak brandt, zoals in de woonkamer of de keuken, is het aan te raden om voor ledlampen of spaarlampen te kiezen. In vergelijking met een gloeilamp is een ledlamp maar liefst 20 keer efficiënter.

  • Investeer in spaarlampen die 75% minder verbruiken en 3 tot 15 keer langer meegaan.
  • Ledlampen doen het nog beter: ze verbruiken 85% minder en gaan 25 tot 50 keer langer mee.
  • Vermijd halogeenlampen in staan- of bureaulampen of spots. Ze verbruiken een pak meer energie dan ledlampen, omdat veel energie verloren gaat in de vorm van warmte.

Het beste licht is gratis: daglicht. Probeer in je woning het licht van buiten optimaal te benutten. Laat de gordijnen open en geniet van het zonlicht! Schilder je muren in lichte tinten. Muren in een lichte kleur weerkaatsen maar liefst 60% tot 90% van het licht. Zo hoef je veel minder snel de verlichting in te schakelen.

Vijf tips om energie te besparen - verlichting - LED - spaarlamp - EGEN

Tip 2

Kies in het aankopen van huishoudtoestellen voor toestellen met een goed energielabel. Het energielabel toont aan hoe energiezuinig het toestel is. Een toestel met label A of B is uiteraard een goede aankoop.

‘Less is more’, dat geldt ook voor huishoudelijke toestellen. Bestaat jouw gezin uit slechts twee personen, dan zal een koelkast met een inhoud van 500 liter veel te groot zijn. Niet alleen zal je de koelkast – met uitzondering van het jaarlijkse kerstfeest – nooit optimaal gevuld zijn, het verbruik van deze grote toestellen is beduidend groter dan kleinere exemplaren. Maar is je koelkast te klein en puilt hij bijna uit? Weet dan dat jouw koelkast zich als een ware energievreter gedraagt. Daarom is het ook belangrijk om huishoudtoestellen in huis te halen op maat van je gezinssamenstelling. Koop dus huishoudelijke apparaten op maat.

Zorg ervoor dat de huishoudtoestellen altijd schoon en goed onderhouden zijn. Zo werken ze het optimaalst, verspillen ze geen energie en blijven ze langer meegaan.

Vijf tips om energie te besparen - afwas - afwasmachine - EGEN

Tip 3

Tijdens het koken kan je op heel wat zaken letten om geen onnodige energie te verspillen. Je hoeft het niet ver te zoeken, kleine dingen maken al het verschil. Houd bijvoorbeeld de deksels op de potten tijdens het koken of gebruik niet meer water dan nodig bij het koken van pasta, groenten of aardappelen.

Fornuizen hebben heel vaak kookplaten in verschillende groottes. Plaats de juiste pot op de juiste kookplaat. Er gaat namelijk heel wat energie verloren als een kleine pot op een te grote kookplaat staat.

Wil je graag een restje van die overheerlijke ovenschotel opwarmen? Plaats je bord in de microgolfoven en niet in de oven, want dat is zowat 50% zuiniger. Aangezien het heel wat langer duurt voor je oven en bijgevolg ook je gerecht is opgewarmd. Spreid je eten ook uit op een bord en laat het niet op een hoopje liggen. Zo dringen de golven sneller door tot de kern en is je eten vlugger hapklaar.

Een dampkap is uiterst geschikt om kookluchtjes en waterdamp af te voeren. De warmte wordt ook mee weggezogen, dus laat de dampkap niet te lang opstaan. Probeer de filters voldoende schoon te maken, aangezien dit het rendement van je dampkap naar beneden haalt. Met een propere filter moet het afzuigsysteem minder hard draaien voor hetzelfde effect.

Wil je enkele restjes in een bord bewaren in de koelkast? Laat het dan even afkoelen vooraleer je het in de koelkast zet, zodat het toestel geen extra energie moet verbruiken om de inhoud koel te houden. Omgekeerd kan je een ingevroren portie laten ontdooien in de koelkast. Het helpt de koelkast koel te houden zonder energieverbruik.

Vijf tips om energie te besparen - koken - EGEN_2

Tip 4

De grote energieverbruikers in huis zijn de vaatwas- en de wasmachine. Voor beide is kalkaanslag een grote boosdoener in energieverspilling. Kalkaanslag met een dikte van slechts enkele millimeters kan het verbruik van een toestel met een vierde laten stijgen. Niet alleen zal regelmatig ontkalken het rendement van je toestellen verhogen, ze zullen ook heel wat langer meegaan.

Het gemiddeld jaarverbruik van een A+ (of nog hogere energiescore) wasmachine is 100 kWh, gerekend voor vier wasbeurten per week. Een oudere energievreter heeft een jaarlijks verbruik van wel 300 kWh voor hetzelfde aantal draaibeurten. Wacht om de machines te laten draaien tot ze volledig gevuld zijn. Dat is efficiënter en voordeliger.

De nieuwste vaatwastoestellen zijn uitgerust met sensoren die de hoeveelheid vaat en de vervuilingsgraad ervan kunnen meten en de hoeveelheid water en temperatuur hieraan aanpassen. Zo wordt er niet onnodig energie en water verspild. Denk je aan de aankoop van een nieuw toestel? Dit kan een interessante factor zijn om mee rekening te houden.

Het verbruik van een droogkast kan makkelijk oplopen tot 500 kWh per jaar (of meer), je mag dit toestel dus een ware energievreter noemen. Het is geen overbodig idee om tijdens heldere dagen – bij voorkeur aangevuld met een briesje – je was op een rek buiten te hangen. Gaat het regenen? Een wasrek in je woonkamer of garage kan je ook helpen om minder te verbruiken. Na elke droogbeurt zit de stoffilter goed vol. Vergeet daarom niet deze filter na elke beurt schoon te maken. Je droogkast verbruikt meer energie als deze filter niet proper is, omdat de stofdeeltjes het wegblazen van de vochtige lucht belemmeren.

Moeten de hemden, T-shirts of broeken nog gestreken worden na hun droogbeurt? Laat de was niet te droog worden, zo zal het strijken heel wat sneller verlopen. Licht vochtige kleding strijken neemt heel wat minder tijd in beslag dan droge was. Zo moet je droogkast niet alleen minder lang draaien, je strijkijzer kan heel wat sneller de kast in.

Vijf tips om energie te besparen - wasmachine - EGEN

Tip 5

Kan jij erg genieten van een warme douche? Maar weet je niet hoeveel je met één douche verbruikt? Schaf jezelf een douchetimer aan, een handige manier om minder water én energie te verbruiken. Als je de douchetijd inkort met een minuut, dan verbruik je maar liefst 12 liter warm water minder.

Er bestaan tal van energie- en waterbesparende douchekoppen. Zo kun je je waterverbruik tijdens het douchen met maar liefst 40% verminderen. Als je minder water verbruikt, dan moet er vanzelfsprekend ook minder water opgewarmd worden.

De eerste tien seconden waterstralen in de douche zijn doorgaans ijskoud. Tenzij je net hebt genoten van een saunabeurt, wacht je meestal tot het water warmer is geworden voor je in de douche stapt. Het is een wat gekker idee: vang het eerste koude water daarom op met een emmer. Deze emmer kan je dan gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven.

Een badkamer is doorgaans de warmste ruimte van de woning, omdat het nu eenmaal niet leuk is om rillend uit te douche te moeten stappen. Maar om te vermijden dat je de hele dag moet stoken om de badkamer op kamertemperatuur te houden, kun je kiezen voor een bijverwarming die je enkel aansteekt als je in de ruimte vertoeft.

Meer vragen of advies nodig?

Energie besparen om jouw energiefactuur te verlagen, is vaak minder gecompliceerd als het lijkt. EGEN helpt jou graag verder. Stuur gerust jouw vraag en EGEN helpt jou met het vinden naar een oplossing.

EGEN | futureproof wonen - jouw vastgoedmakelaar voor zorgeloos kopen en verkopen van jouw energiezuinige woning. Laten we elkaar ontmoeten voor een goed gesprek en/of een vrijblijvende waardebepaling.

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Voorkeuren